Building safer and more sustainable food systems in Peru. Stories of Change: Covid-19 Responses for Equity
Abstract
La pandemia del Covid-19 ha agravado la situación de inseguridad alimentaria de los habitantes de las ciudades latinoamericanas. En Perú, los más vulnerables se enfrentan a grandes dificultades para acceder a los alimentos, mientras que los vendedores de los mercados de alimentos también luchan por mantener a flote sus negocios. GRADE, socio de la iniciativa Respuestas al Covid-19 para la Equidad (CORE) y un renombrado centro latinoamericano de investigación para el desarrollo con sede en Perú, ha colaborado con las autoridades peruanas para apoyar las ollas comunes. Estos espacios, dirigidos por mujeres, ofrecen alimentos asequibles a los habitantes de zonas pobres. El equipo también ha colaborado con el sector privado y las autoridades municipales para mejorar el funcionamiento de los mercados tradicionales de alimentos. The Covid-19 pandemic has aggravated the food insecurity situation of people living in Latin American cities. In Peru, the most vulnerable are facing great difficulties in accessing food, while food market vendors are also struggling to keep their businesses afloat. Covid-19 Responses for Equity (CORE) partner Group for the Analysis of Development (GRADE) – a renowned Latin American development research centre based in the country – has been working with the authorities in Peru to support communitymanaged kitchens. These are led by women to provide affordable food to people in poor areas. The team has also been collaborating with the private sector and municipal authorities to improve the functioning of traditional food markets.