Resilience in the time of a pandemic: developing public policies for ollas comunes in Peru
Abstract
La pandemia del coronavirus (COVID-19) ha generado crisis en los ámbitos económico, social y de seguridad alimentaria en muchos países del mundo. Ante el aumento del hambre en el Perú, y la reacción tardía e incompleta del Estado, la respuesta más importante vino de los propios ciudadanos, especialmente de las mujeres, a través de miles de iniciativas solidarias conocidas como ollas comunes. Este artículo combina la historia del resurgimiento de las ollas comunes y las iniciativas de apoyo desde el Estado, con el proceso que seguimos desde Grupo de Análisis para el Desarrollo (GRADE) para contribuir con las instituciones que buscaban mejorar el acceso a alimentos de las poblaciones más vulnerables. Ambas historias tienen en común esa capacidad de adaptación rápida que se requiere para lograr objetivos en situaciones inciertas y cambiantes. The coronavirus (COVID-19) pandemic has created economic, social, and food security crises in many countries throughout the world. Faced with growing hunger in Peru, and the government’s delayed and inadequate reaction, the most important response came from the citizens themselves, particularly the women, in the form of thousands of social care initiatives known as ollas comunes (literally ‘communal pots’, similar to soup kitchens, whereby local communities pool their resources to supply food for everyone in the neighbourhood). This article tells the parallel stories of the resurgence of these ollas comunes and the state-funded support initiatives, alongside the process followed by GRADE (Group for the Analysis of Development – Grupo de Análisis para el Desarrollo; a non-proft research centre founded in Peru) that enabled it to contribute to those institutions looking to improve access to food for the most vulnerable people. Both stories are underpinned by a common ability to adapt quickly, which is crucial for achieving objectives in uncertain and ever-changing situations.